Amerikaanse studenten veroordeeld tot levenslang in Italië na moord op agent

De zwaarste straf mogelijk: levenslang. Twee Amerikaanse studenten zijn in Italië tot die straf veroordeeld nadat ze een agent hadden gedood in Rome. Ze deden dat uit zelfverdediging, zo beweert het duo, nadat een drugsdeal fout was gelopen. De rechtbank dacht er anders over.
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

Twee toeristen uit de Verenigde Staten zijn woensdag door een Italiaanse rechter veroordeeld tot een levenslange celstraf wegens het doden van een agent in Rome in 2019. De mannen waren op dat moment 19 en 18 jaar oud. Ze zijn ook veroordeeld voor onder meer poging tot afpersing, mishandeling, diefstal en het plegen van een overval.

Toeristen in Rome

Finnegan Lee Elder, de oudste van de twee mannen, bekende dat hij de agent in juli 2019 had neergestoken toen het tweetal samen uitging in de Italiaanse hoofdstad. De agent zou elf keer zijn gestoken met een mes van bijna 20 centimeter lang. Zijn vriend, Gabriel Christian Natale-Hjorth, heeft het mes zelf niet vastgehouden, maar hij zou wel hebben geholpen het wapen te verstoppen. Daardoor is hij volgens de Italiaanse wet even schuldig aan de dood van de agent.

'Zelfverdediging'

Aanklagers spraken van een brute aanval zonder directe aanleiding. Zelf beweerden de mannen dat ze handelden uit zelfverdediging. Volgens hen werden ze van achter benaderd door mannen waarvan zij dachten dat die te maken hadden met een drugsdeal eerder op de avond. Het duo had eerder die avond drugs gekocht, maar de dealer zou hen hebben opgelicht. Hierop stalen de Amerikanen de tas van de dealer, waar waardevolle spullen inzaten. Toen de verkoper zijn tas niet terug kon krijgen, schakelde hij de politie in.

Toen de mannen voor de twee agenten kwamen te staan, zouden zij gedacht hebben dat het om de dealer of zijn compagnons ging. De rechter geloofde dit verweer niet. De agent die ook bij het incident was, vertelde dat zij de mannen van voren benaderden en zich als politie identificeerden, waarop de twee in de aanval gingen.

Levenslang in Italië

De daders hebben de zwaarst mogelijke straf in Italië opgelegd gekregen. Na 21 jaar kunnen zij aanspraak maken op voorwaardelijke vrijlating, mits zij goed gedrag hebben vertoond in de voorgaande tijd.