Amper 2,3 procent werkzoekenden zet stap naar job als zelfstandige

door
Belga
Leestijd 1 min.

Hoewel er veel werkzoekenden in Vlaanderen aangeven interesse te hebben in een job als zelfstandige, stroomt maar 2,3 procent van de werkzoekenden door naar een job als zelfstandige. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Emmily Talpe heeft opgevraagd bij minister van Werk Philippe Muyters. Uit de cijfers blijkt dat 13.087 niet werkende werkzoekenden bij de VDAB aangeven dat ze geïnteresseerd zijn in het opstarten van een zelfstandige activiteit. Toch stroomden in de eerste helft van dit jaar maar 2.302 werkzoekenden effectief door naar een job als zelfstandige. Dat is amper 2,31 procent van alle nieuwe werkzoekenden. "De interesse is er dus wel, maar velen durven de stap niet te zetten", zegt Vlaams parlementslid Emmily Talpe (Open Vld).

Volgens Talpe moeten er door de VDAB meer inspanningen gedaan worden om werklozen naar een zelfstandigenstatuut te begeleiden. In Brussel wil men vanaf 2018 een premie tot 4.000 euro geven voor werzoekenden die willen starten als zelfstandige. En in Vlaanderen werkt de regering aan een alternatief voor de werkhervattingstoeslag, die wordt omgevormd tot een premiestelsel voor werkloze 45-plussers die zich als zelfstandige willen vestigen.

Toch is een premie alleen niet voldoende, benadrukt Talpe. "Zonder de juiste begeleiding en omkadering lukt het niet. Maar ook daar wordt in Vlaanderen werk van gemaakt. Het is zonder meer positief dat ondernemerschap wordt aangemoedigd, want ondernemers creëren ook werk voor anderen en verhogen onze welvaart", aldus nog de Open Vld-politica.

bron: Belga