Antarctica wordt groener

Antarctica staat bekend om zijn sneeuwwit landschap, maar stukje bij beetje wordt het continent groener. Dat beweren Britse wetenschappers.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Onderzoekers van de University of Exeter namen bodemstalen van vijf verschillende mossen, afkomstig van drie plekken. Door deze monsters te analyseren, konden de wetenschappers als het ware 150 jaar terugkijken in de tijd. Op die manier kwamen ze meer te weten over de hoeveelheid mos en de snelheid waarmee het groen groeit.

Wat blijkt? De mosbanken komen slechts op 0,3% van Antarctica voor. Toch ontwikkelen de planten zich een pak sneller dan vroeger. Zo ligt de groei nu vier tot vijf keer hoger dan in 1950. Deze bevindingen werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.

Dramatisch effect

De oorzaak voor deze veranderingen is de opwarming van de aarde. "Temperatuurstijgingen hebben de afgelopen halve eeuw een dramatisch effect gehad op de groei van mosbanken op de Zuidpool", besluit een van de onderzoekers Matt Amesbury, van de University of Exeter. "Als dit zo doorgaat zal het continent in de toekomst een veel groenere plek zijn."