Antwerpse gouverneur doet smeekbede: "alsjeblieft, beperk je bubbel tot twee vaste vrienden"

Antwerpse gouverneur Cathy Berx heeft vanochtend op Radio 2 Antwerpen gesmeekt om de sociale bubbel te beperken tot het gezin of twee vaste vrienden. Volgens Berx is het één na twaalf in haar provincie en moet het tij nu gekeerd worden.
door
nina.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

De Veiligheidsraad besliste gisteren om de variabele sociale bubbel van vijftien niet te beperken tot een vaste contactgroep van tien personen. Experten zoals Marc Van Ranst, Erika Vlieghe en Pierre Van Damme staken hun ontgoocheling over die beslissing niet onder stoelen of banken: "een gemiste kans" om een duidelijk signaal te geven, klonk het.

Antwerps gouverneur Cathy Berx heeft vanochtend aangegeven dat ze zich achter die experten schaart. De coronacijfers stijgen in de provincie Antwerpen veel sneller dan elders in het land, iets wat ze "dramatisch en zeer zorgwekkend" noemt. In een smekende boodschap op Radio 2 Antwerpen vroeg Berx aan de Antwerpenaren om hun contactbubbel te beperken tot het gezin of tot twee vaste vrienden.

Nonchalant en roekeloos

Later bij Q-Music versoepelde ze de aanbeveling al een beetje, want toen sprak ze over twee tot vijf vaste vrienden. Volgens de Antwerps gouverneur moeten we echter nu ingrijpen: "Ik hoop dat we het tijd nog kunnen keren, maar dan moeten we ons nu allemaal aan de regels gaan houden." Epidemioloog Pierre Van Damme zei gisteren dat het reproductiegetal in de stad Antwerpen de 2 nadert, wat betekent dat het aantal besmettingen bijna elke dag verdubbelt.

Berx zei het gevoel te hebben dat veel mensen nonchalant en roekeloos zijn geworden. "Ze voelen zich onsterfelijk, maar we zien een enorme stijging in het aantal besmettingen en in het aantal ziekenhuisopnames." Positief testen en je niet aan de quarantaine houden vergeleek ze met onbeschermde seks hebben als je aids hebt: "Dat doe je niet. Het zijn bijna opzettelijke slagen en verwondingen. Binnen blijven is dus de boodschap."

Geen familiefeesten

Feestelijke aangelegenheden zoals familie- en trouwfeesten zou Berx nu niet organiseren. “Feesten zijn de ideale plaats om mensen te besmetten. Als je een feest organiseert, teken dan desnoods cirkels op de grond om allemaal in bubbels te blijven en gebruik een smartphone om van tafel tot tafel te converseren."

Aan de horeca vraagt Berx om "niet creatief te zijn met het omzeilen van maatregelen". Zo herhaalt ze dat er tussen de gezelschappen, en niet slechts tussen de tafels, anderhalve meter afstand moet zijn.

"Goeie ideeën zijn welkom"

De gouverneur werkt momenteel aan een plan van aanpak voor alle Antwerpse gemeenten zodat in de hele provincie een uniform beleid wordt gevoerd. Ze wil met alle gemeenten en inwoners van de provincie een 'challenge' aangaan om het enthousiasme voor de maatregelen te doen groeien. Ze liet daarbij weten dat goeie ideeën van inwoners om de fysieke afstand te bewaren ook welkom zijn.

News

meer News

Spotlight

Delen van broncode Twitter gelekt op internet

Delen van de broncode van microblogiste Twitter hebben online gestaan na een groot datalek. Dat blijkt uit gerechtelijke documenten. De gevoelige data werden gepubliceerd op het platform GitHub. Twitter heeft nu aan de Californische rechtbank gevraagd GitHub op te dragen bekend te maken wie de persoon is die de code deelde en wie de code gedownload heeft.

meer Spotlight