Aquafin brengt gezuiverd afvalwater aan als alternatief

Naar aanleiding van de aanhoudende droogte die België momenteel treft, oppert waterzuiveringsbedrijf Aquafin om gezuiverd afvalwater als alternatief achter de hand te houden.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Die zoektocht naar alternatieven is volgens Aquafin niet overbodig. «We behoren tot de meest waterstressgevoelige gebieden in Europa, onder meer door een hoge bevolkingsdichtheid en een dramatisch lage stand van het grondwaterspiegel in sommige regio's. Nochtans zitten we boven een belangrijke potentiële waterbron die kan helpen om dat tekort op te vangen», stelt de maatschappij.

Andere toepassingen

Daarmee doelt Aquafin op afvalwater. De installaties van het bedrijf zuiveren jaarlijks bijna één miljard kubieke meter huishoudelijk afvalwater. Na een mechanische en biologische behandeling voldoet dat water aan de Europese en Vlaamse normen. Daardoor kan het opnieuw geloosd worden in het oppervlaktewater, maar het water is na zuivering volgens Aquafin perfect geschikt voor toepassingen die geen drinkwaterkwaliteit vereisen.

«Sommige bedrijven gebruiken het als koel- of proceswater en zo'n 25 ruimfirma's reinigen er hun tankwagens mee.» Daarnaast beschikt het waterzuiveringsbedrijf over vijf installaties die een milieuvergunning hebben om het effluent te lozen in poldergrachten of -kanalen. Normaal gezien belandt dat water in een grote rivier, maar bij langdurige droogte kan dat lozingspunt tijdelijk verplaatst worden, zodat boeren in poldergebieden hun akkers kunnen besproeien.

Zelfs afvalwater omzetten naar drinkwater blijkt mogelijk. «Ook doorgedreven zuivering tot drinkwater is perfect mogelijk en gebeurt vandaag al door de Intercommunale Waterleidingsmaatschappij van Veurne-Ambacht in Koksijde», aldus Aquafin.

News

meer News

Spotlight

Ontdek waarom pizza zo verslavend is

Niemand eet ooit één stukje pizza. Wanneer je nog maar de krokante korst, zomerse kruiden en smeuïge mozzarella proeft, weet je dat je meer wilt. Dat is geen toeval: een studie van de University of Michigan, gepubliceerd in PloS One, verklaart waarom pizza o zo verslavend is.

meer Spotlight