Arafat-museum in Ramallah opent de deuren

door
Belga
Leestijd 2 min.

De vroegere ambtszetel van wijlen PLO-leider Yasser Arafat in Ramallah is sinds donderdag voor bezoekers toegankelijk. Ze kunnen er onder andere het kantoor en slaapkamer van de Nobelprijswinnaar voor de Vrede bezichtigen. Het Yasser Arafat-museum moet "de erfenis van de strijd van een groot man levendig houden", zei de Palestijnse president Mahmoud Abbas bij de opening. In een aanpalend nieuw gebouw worden persoonlijke voorwerpen van Arafat getoond, waaronder zijn pistool en zijn keffiyeh, zijn Palestijnse hoofddoek. Op de site ligt ook het graf van Arafat. Arafat is op 11 november 2004 op 75-jarige leeftijd in een militair ziekenhuis bij Parijs overleden. Zijn weduwe Suha gaat ervan uit dat hij vermoord werd. Internationale experten hebben die hypothese echter van de hand gewezen.

Volgens de Yasser Arafat-Stichting wil het museum de belangrijkste gebeurtenissen van de Palestijnse geschiedenis van het begin van de twintigste eeuw tot de dood van Arafat tonen. Het was deels erg moeilijk om juiste objecten daarvoor bijeen te krijgen, zei voorzitter Nasser Al-Kidwa. Het project heeft omgerekend 6,4 miljoen euro gekost.

De meeste eigendommen van Arafat in de Gazastrook zijn na de machtsovername door de radicaal-islamitische beweging Hamas in 2007 verloren gegaan. Zijn nu eveneens in het museum tentoongestelde onderscheiding van de Nobelprijs voor de Vrede werd aangetroffen op een markt in Gaza. Arafat kreeg als leider van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) de Nobelprijs in 1994 overhandigd samen met de toenmalige Israëlische regeringsleider Yitzak Rabin en diens minister van Buitenlandse Zaken Simon Peres voor hun inspanningen voor vrede in het Midden-Oosten.

bron: Belga