Asperges gevaarlijk voor borstkankerpatiënten

Asperges en heel wat andere voedingsproducten die de stof asparagine bevatten, zijn slecht voor mensen die aan borstkanker lijden. De stof zou de aanmaak van extra tumoren bevorderen, dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in Nature.
door
victor.moonen
Leestijd 1 min.

Asparagine is een soort aminozuur. De naam is afgeleid van asperge, maar het stofje komt in heel wat andere etenswaren ook voor. Het zit onder meer in bepaalde vleesproducten, vis, eieren en heel wat groenten.

Onderzoekers deden testen op muizen met borstkanker en wanneer ze de hoeveelheid asparagine in hun eten verlaagden, nam de kans op uitzaaiing af. Asparagine verandert de kankercellen zodat ze zich gemakkelijker kunnen verspreiden naar bijvoorbeeld de longen en de hersenen.

Medicijn

Toch is het niet nodig om al het eten met asparagine te vermijden, dat zal de kans op borstkanker niet verlagen. Enkel mensen die al aan de ziekte lijden, zijn daarbij gebaat. Maar asparagine komt in zoveel producten voor dat het haast onmogelijk is om het niet meer te eten.

Daarom gaan de onderzoekers op zoek naar een betere oplossing. Op muizen testten ze al met succes een medicijn dat asparagine kan afbreken. Of het geneesmiddel ook bij mensen werkt, moet nog onderzocht worden.