Australische gevangenen helpen gewonde dieren bij hun herstel

Een gevangenis nabij Sydney laat gevangenen helpen bij de revalidatie van dieren. Het brengt de veroordeelden een gevoel van verantwoordelijkheid bij en bereidt hen voor op een leven buiten de gevangenismuren.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

De gevangenen in de John Morony Correctional Complex mogen op regelmatige basis op bezoek bij kangoeroes, slangen, emoes en kaketoes. De dieren, die verwaarloosd werden, gewond zijn teruggevonden of in beslag werden genomen door de politie, krijgen van hen hulp bij hun herstel. Tegelijkertijd hebben ze ook een positief effect op de veroordeelden.

De gevangenis heeft een geselecteerd groepje bajesklanten mee verantwoordelijk gemaakt over de beesten. Ze moeten elk instaan voor een stuk van de dierenverblijven. Er wordt van hen verwacht dat ze dieren voeden en voor hen schuilplekken bouwen. Ondertussen wordt hen aangeleerd hoe ze de tijdelijke gasten moeten verzorgen.

Nuttige levensvaardigheden

Het contact dat de gevangenen hebben met de dieren versterkt in hen een gevoel van verantwoordelijkheid. Ze ontwikkelen ook levensvaardigheden die hen kunnen helpen na hun celstraf. Sommige gearresteerden blijven na hun verblijf in de gevangenis ook met dieren werken, door bijvoorbeeld mensen te leren hoe ze met giftige slangen moeten omgaan.

"Dieren tonen onvoorwaardelijke liefde en respect. Ze veroordelen niemand, waardoor de gevangenen na verloop van tijd een band met hen opbouwen", vertelt Ian Mitchell, manager van opvangcentrum, aan AFP. "Het heeft een heel positieve impact op hen en dieren kunnen soms echt mensen helpen genezen."