Avondklok in Antwerpen onder vuur: "We gaan naar de rechtbank"

Tien inwoners van Antwerpen trekken naar de rechtbank om de avondklok aan te vechten. Volgens hen kan een stad niet zomaar mensen verplichten om binnen te blijven. “Dit is gijzeling en machtsoverschrijding”, klinkt het.
door
koen.de.nef
Leestijd 2 min.

In de nacht van woensdag op donderdag is een avondklok van kracht gegaan in de provincie Antwerpen. Minstens vier weken lang mogen mensen in de ganse provincie tussen 23.30 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends hun huis niet meer verlaten, tenzij het om verplaatsingen gaat om medische of werkgerelateerde redenen. Wie de maatregel overtreedt, riskeert een boete tot 1.600 euro of zelfs een gevangenisstraf van 14 dagen.

"Onrechtmatig"

Tien Antwerpenaren leggen zich daar niet zomaar bij neer. Ze kondigden aan juridische stappen te ondernemen. Volgens hen heeft gouverneur Cathy Berx het recht niet om mensen te verplichten binnen te blijven. “Als wij dat zouden doen en dreigen met boetes of arrestaties, zouden we al lang opgepakt zijn voor gijzeling”, lezen we in Gazet Van Antwerpen.

De klagers namen intussen al twee advocaten onder de arm. “Die avondklok heeft helemaal geen meerwaarde. We zien nu heel wat Antwerpenaren naar West-Vlaanderen afzakken. Dat kan toch ook helemaal niet de bedoeling zijn”, klinkt het.

Laatste avondklok geleden van Tweede Wereldoorlog

De klacht is nog niet ingediend, maar dat zou slechts een kwestie van tijd zijn. “We moeten dit wel even goed bekijken. Dit is juridisch onontgonnen gebied. We kunnen ons nergens op baseren. De vorige avondklok werd door de Duitsers opgelegd tijdens de Tweede Wereldoorlog. En toen was de grondwet opgeschort”, besluiten ze.