Baarden houden mannen gezond en knap

Wetenschappers zijn blij dat een volle baard een vaak gezien decor is bij hippe koffiebars. De weelderige gezichtsbeharing brengt namelijk een paar opvallende voordelen met zich mee.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Wetenschappers van de University of Queensland hebben ontdekt dat een baard mannen beschermt tegen de zon. Een weelderige beharing als een Viking schermt de huid namelijk af voor ongeveer 90 tot 95% van de schadelijke UV-stralen. Volgens professor Alfio Parisi is een behaarde kin vergelijkbaar met factor 20.

Minder rimpels

"Een baard zal nooit even veilig zijn als zonnecrème, maar ze blokken wel degelijk enkele UV-stralen", legt de onderzoeker uit. Het resultaat? Een stevige haargroei op de kin vertraagt ook het verouderingsproces van je huid. "Je krijgt minder rimpels en je huid blijft langer jong en soepel", bevestigt ook dermatoloog Adam Freidmann. Nog een extra pluspunt is dat je ook minder risico loopt op huidkanker.

De bescherming tegen UV-straling is natuurlijk wel afhankelijk van de dikte van de baard. Zo zullen enkele stoppels niet volstaan. Over het algemeen geldt de regel: hoe voller de baard, des te beter.