Baasje redt schildpad met mond-op-mondbeademing

De Brit John Fletcher heeft zijn schildpad Freda gered door het dier mond-op-mondbeademing te geven. Pas na een uur van hartmassage vertoonde het huisdier opnieuw tekenen van leven.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Er zijn mensen die alles overhebben voor hun huisdier. John Fletcher is zo iemand. Hij heeft een 45 jaar oude schildpad als huisdier en beademde het dier nadat hij het in een vijver had teruggevonden. De opmerkelijke actie redde het leven van Freda.

Het dier verdween vorige week zaterdag uit haar kooi en wandelde naar een naburige vijver, waar John de schildpad vond. "Ik nam het eruit en het zag vrij dood uit", vertelt hij aan The Telegraph. "Ik besloot om mijn mond rond het hoofd te leggen en het korte stoten van lucht te geven."

Naar adem happen

In het begin leverde de beademing niets op, maar John volhardde een uur lang. "Ik begon wat beweging te zien, dus ik warmde het op met een haarddroger en masseerde de benen en nek. Nog een uur later begon het ineens te snakken naar adem en gingen de ogen open." De voormalige postbode bleef verder gaan met de beademing en de massages tot Freda terug actief was.

Enkele dagen later at het dier al opnieuw een kwart van een tomaat en twee bladeren van een krop sla. "Ik denk dat ze geen hersenschade heeft opgelopen", zegt John opgelucht. De schildpad loopt opnieuw rond in de tuin, maar moet nu wel aankijken tegen een barrière net voor de vijver.