Bakfiets of kinderzitje? Dit is de veiligste optie

Overweeg jij een bakfiets of een kinderzitje op je fiets om je kleine koters mee te vervoeren? Test Aankoop nam de opties onder de loep met behulp van een crashtest en wat blijkt? Bij een zijdelingse botsing zijn kinderen beter beschermd in een zitje achterop of in een fietskar dan in een bakfiets of op een aanhangfietsje.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De consumentenorganisatie voerde tests uit om te zien hoe goed kinderen beschermd zijn bij een ongeval wanneer ze met hun ouders op de fiets meerijden. De kinderfiets die wordt vastgehaakt aan de achterkant van de fiets van de volwassene, bleek daarbij de minst veilige optie. Bij de crashtest werden de benen en het bekken van de dummy’s direct geraakt, waarna ze op hun hoofd op het asfalt vielen.

In een bakfiets daarentegen worden de testpoppen niet direct geraakt door de auto. Na de initiële klap valt de bakfiets om en schuift die over de gladde zijwand van de houten bak nog een heel eind verder. Daardoor riskeer je een tweede botsing met tegenliggers. Bovendien sluiten de veiligheidsgordels door de klap niet meer goed aan, waardoor een van de twee dummy’s uit de bak viel en op de weg terechtkwam.

In de fietsstoeltjes op de bagagedrager krijgen de dummy’s de geringste schok te verduren. Ze vallen wel van grotere hoogte, maar de schelp biedt een zekere bescherming wanneer ze de grond raken en verder schuiven over de weg.

In een overdekt karretje achter de fiets ondergaan de dummy’s door de lage zitpositie een behoorlijk hevige schok bij de botsing. De aanhangkar komt op haar zij terecht, maar het frame blijft intact en de dummy’s worden door de gordels stevig op hun plaats gehouden.

Helm en veiligheidshesje

«Eender hoe je je kind op de fiets vervoert, bij een ongeval is het nooit 100 procent beschermd tegen schokken en letsels», zegt Test Aankoop. De organisatie benadrukt dat de testen aantonen hoe cruciaal het is dat het kind een helm op heeft en zorgvuldig is vastgeklikt. «Het risico op een aanrijding kan worden beperkt door defensief te rijden en kinderen extra te doen opvallen in het verkeer met een fluo veiligheidshesje, een kleurig vlaggetje op de fietskar of het aanhangfietsje en goede fietsverlichting», aldus nog Test Aankoop.