Bancontact lanceert app voor contactloos betalen

Bancontact heeft zijn mobiele app geactiveerd voor contactloos betalen. Voor kleine bedragen volstaat het voortaan om met je telefoon langs een betaalterminal te zwaaien.
door
Belga
Leestijd 2 min.

Contactloos betalen werkt op basis van Near Field Communication-technologie (NFC). Via een chip kan je smartphone een verbinding maken met het magnetische veld rond de betaalterminal, waarna de betaalgegevens uitgewisseld worden.

Je hebt geen internetverbinding nodig en hoeft ook geen pincode in te voeren of een QR-code te scannen. Met één beweging van je smartphone zijn je aankopen dus afgerekend.

Enkel voor Android

Verschillende banken boden de service al aan in hun eigen app, maar de Bancontact-app wordt ondersteund door twintig verschillende banken. Er zijn wel een paar voorwaarden aan verbonden.

Zo kunnen voorlopig enkel Androidgebruikers er gebruik van maken, omdat Apple de NFC-chip van al zijn toestellen afschermt. Bovendien kan contactloos betalen enkel voor bedragen onder de 25 euro.

Beveiliging

Er is ook een beveiliging ingebouwd: van zodra je met kleine uitgaven de grens van 50 euro overschrijdt, zal de Bancontact-app om je pincode vragen. Nadien wordt de teller opnieuw op nul gezet, tot je weer aan een totaalbedrag van 50 euro of meer komt.

Kim Van Esbroeck, CEO van Bancontact, benadrukt dat het systeem veilig is. «Het lijkt misschien gemakkelijk voor een crimineel om van iedereen 25 euro te stelen, maar dat is het niet», klinkt het.

«Die crimineel zou dan al zelf handelaar moeten zijn in het systeem en zelf betalingen initiëren. En het scherm van de smartphone moet aanstaan, anders werkt het niet.»