Bangkok in de ban van mysterieuze vuurbal

Inwoners van de Thaise hoofdstad Bangkok werden tijdens de ochtenspits opgeschrikt door een mysterieuze vuurbal. Van op verschillende plaatsen legden mensen vast hoe de vuurbal voorbijraasde, gevolgd door een sliert rook in de blauwe lucht. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Rond 8u41 lokale tijd zagen heel wat inwoners van Bangkok de vuurbal door de lucht vliegen en ontploffen. Het verschijnsel verzoorzaakte paniek omdat de meest wilde en uiteenlopende geruchten werden verspreid op sociale media. Zo ging het verhaal de ronde dat het ging om een vliegtuigcrash of een helikopter die geraakt werd door een lichtbal. Een andere getuige bazuinde dan weer rond dat het om een brandende ballon ging.

Die geruchten werden al snel de kop ingeduwd. Volgens de Thaise autoriteiten ging het namelijk om een meteoor. "Het is met enige zekerheid een grote rots die in onze atmosfeer is opgebrand'", zei Phil Plait, een voormalig lid van het Hubble Space Telescope Team van NASA. Zo'n vallende ster komt met enorme snelheid in de atmosfeer van de aarde waardoor een lichtspoor ontstaat.  Plait voegde daar nog aan toe dat zo'n fenomeen meerdere keren per jaar voorkomt.

Voor zover het bekend is heeft de bal geen schade aangericht. Waarschijnlijk was de meteoor al helemaal verbrand voordat hij de grond raakte.

Extremely bright flashes of light, followed by some thunderous roar a minute later above Kanchanaburi sky,what is it? pic.twitter.com/cGlpoBfKOv

— Nuthatai Chotechuang (@nuthatai) 7 september 2015