"Bart De Pauw is ondertussen genoeg gestraft"

Acteur Tom Audenaert vertolkt in ‘De Luizenmoeder' de rol van directeur Erik. In Humo vertelt hij over zijn vroegere samenwerkingen met Bart De Pauw en hoezeer de ‘Bart De Pauw'-affaire hem aangegrepen heeft.
door
koen.de.nef
Leestijd 3 min.

Woensdagavond kregen we de laatste aflevering van de VTM-comedyserie ‘De Luizenmoeder' te zien. Ook in het tweede seizoen zal Tom Audenaert allicht te zien zijn. De 39-jarige Oost-Vlaming legt in Humo uit dat hij in zijn rol als directeur Erik erg ver van zichzelf staat. “Meestal mag ik dicht bij mezelf blijven – mijn Lokerse dialect mag er zelfs doorkomen – maar in het geval van directeur Erik kon ik me dat allemaal niet permitteren. Ik heb voor hem meer mijn best moeten doen dan voor de meeste andere personages die ik te spelen krijg. Die praatjesmaker lag me niet vanzelf, zal ik maar zeggen, hij voelde niet meteen natuurlijk aan.”

“Ik moest dus keihard op mijn articulatie letten, waarin ik aanvankelijk zelfs overdreef. Mijn vriendin zei: ‘Zelfs een nieuwslezer spreekt niet zo.' De correcte uitspraak van het Nederlands is anders nooit mijn sterkste punt geweest. Die was ook niet belangrijk in mijn opleiding, die meer op lichamelijk acteren en commedia dell'arte was toegespitst. Maar ik werk eraan”, lacht hij.

Zwaar gestraft

Tom heeft in heel wat producties van Bart De Pauw meegespeeld, zoals 'Willy's en Marjetten', 'Quiz Me Quick' en 'It's showtime'. Hij kent Bart erg goed en kijkt enorm naar hem op. De geruchten rond grensoverschrijdend gedrag van Bart De Pauw hakten er bij hem dan ook stevig op in. “Barts situatie heeft me erg aangegrepen. Los van wat er gebeurd is – en waarover iedereen klaarblijkelijk een uitgesproken mening heeft zonder te weten wat er écht aan de hand is – vind ik dat Bart wel héél zwaar gestraft is. En niet alleen hijzelf, maar ook zijn gezin: je kunt je niet inbeelden door welke hel zij wellicht zijn moeten gaan. Als men dan in de krant zijn hoofd afbeeldt naast dat van Weinstein, een verkrachter, denk ik: gáát het een beetje? Kijk, daar kan ik me enorm over opwinden. De tol van de roem, zeker?”, vertelt hij in Humo.

Blindelings vertrouwen in Bart De Pauw

De man die tevens blinde Jozef in ‘Hasta la vista' speelde, zou geen twee keer moeten nadenken mocht Bart De Pauw hem vragen voor een nieuwe productie. “Wat er ook gebeurt in het lopende onderzoek, Bart is en blijft de top als televisiemaker in Vlaanderen. Ik hoop dat hij snel weer aan de slag kan, hij is ondertussen genoeg gestraft. 't Is toch doodzonde dat zo'n talent niets meer zou kunnen maken? Bart mag mij morgen bellen om mee te doen aan iets wat hij gemaakt heeft. Zeker. Direct! Ik hoef zijn scenario zelfs niet vooraf te lezen. Ik vertrouw hem blindelings. Voor de rest geloof ik dat heel wat mensen Bart De Pauw nog steeds een warm hart toedragen. En er zijn ook nog andere zenders dan de VRT, hè?”, klinkt het.

News

meer News

Spotlight

meer Spotlight