Bart Somers krijgt World Mayor Prize 2016

door
Belga
Leestijd 1 min.

Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) heeft de World Mayor Prize 2016 gewonnen, een prijs die de in Londen gebaseerde internationale denktank City Mayors Foundation om de twee jaar uitreikt om het ambt van burgemeester in de kijker te plaatsen. De onderscheiding is bedoeld voor een burgemeester die "uitzonderlijke bijdragen levert aan zijn gemeenschap en wiens visie op stedelijk samenleven relevant is voor steden over de hele wereld". Tijdens deze editie werd er speciale aandacht geschonken aan het thema vluchtelingen. Somers verdient volgens de organisatie de prijs omdat hij sinds zijn aantreden in 2001 Mechelen "getransformeerd heeft van een veeleer verwaarloosde stad tot een van de meest aantrekkelijke plaatsen in België" en tegelijkertijd tot "een rolmodel voor integratie" heeft gemaakt.

De initiatiefnemers halen ook onder meer aan dat twintig procent van de Mechelaars van Noord-Afrikaanse origine zijn, maar er blijkbaar toch geen enkele jonge Mechelse moslim naar Syrië of Irak is getrokken om er te gaan strijden.

Belgische burgemeesters doen het al langer goed bij de World Mayor Prize. Bij de vorige editie, in 2014, eindigde de Gentse burgervader Daniël Termont (sp.a) nog als tweede. De rest van het podium bestaat ditmaal uit Wolfgang G. Müller van het Duitse Lahr en Georgios Kaminis van de Griekse hoofdstad Athene, die allebei een eervolle vermelding krijgen.

bron: Belga