Beelden tonen hoe aarde hevig trilt in noorden van Peru (video)

Bij de zware aardbeving met een kracht van 7,5 gisteren in het noorden van Peru zijn twaalf gewonden gevallen, zo blijkt uit een nieuwe balans. Er zijn geen slachtoffers gevallen volgens de eerste gegevens van de Peruaanse autoriteiten.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

De aarbeving trof om 5.52 uur plaatselijke tijd de jungle in het noorden en een gebied aan de middenkust, preciseerde het nationale geofysisch instituut van Peru. Het epicentrum lag volgens het instituut 98 kilometer ten oosten van Santa Maria de Nieva, op een diepte van 131 km. In haar eerste berichten zegt de civiele bescherming dat er nog geen meldingen van slachtoffers zijn.

‘Ring van vuur’

Het USGS gaf geen tsunami-alarm. De Peruaanse marine sloot elk risico op een tsunami uit. De aarbeving werd in bijna de helft van het land gevoeld. «We zijn allemaal de straat op gelopen, we waren bang», zei een inwoonster van de stad Chota aan radio RPP. In de getroffen regio’s viel op sommige plaatsen de stroom uit. Volgens een eerste inschatting zijn 408 huizen getroffen, waarvan er 110 onbewoonbaar zijn en 17 verwoest. Daarnaast is ook zowat 4.400 kilometer aan wegen beschadigd.

Peru ligt aan de zogenaamde ’ring van vuur’ in de Stille Oceaan met een hoge seismische activiteit. In die ‘Ring of Fire’ wordt zowat 90 procent van alle seismische activiteit in de wereld opgetekend. Het land kent elk jaar minstens een honderdtal aardbevingen die door de bevolking gevoeld kunnen worden.