Belfius-collectie nu te bezichtigen in het Museum voor Schone Kunsten van Luik

door
Kevin
Leestijd 1 min.

Sinds 5 september loopt in het BAL (Musée des Beaux Arts de Liège) de unieke tentoonstelling ‘Een eeuw Belgische schilderkunst: een ontmoeting van twee collecties'. Ze combineert de privécollectie van Belfius – slechts zelden te zien in België – met de collectie van het BAL, en schetst zo een representatief beeld van Belgische kunst tussen 1860 en 1960.

De Belfius-collectie bevat heel wat Belgische kunst uit belangrijke kunststromingen zoals het realisme, expressionisme, pointillisme en surrealisme. Een selectie van werken uit die collectie, voornamelijk uit de twintigste eeuw, wordt samengebracht met werken van dezelfde kunstenaars uit de collectie van het BAL. Zo worden in het Luikse museum werken van Evenepoel, Ensor, Permeke, Tytgat, Van Rysselberghe, Wouters en vele anderen tentoongesteld.

Via in totaal een zeventigtal werken ontdekken de bezoekers de bijzonderheden van de Belgische kunst en van de kunststromingen van de vorige eeuw. En doordat werken uit dezelfde periode uit twee collecties worden samengebracht, kunnen ze thematische, esthetische en historische verbanden tussen de collecties leggen.

De tentoonstelling loopt nog tot 9 november in het Museum voor Schone Kunsten van Luik. Het museum is open van dinsdag tot en met zondag, telkens van 10 tot 18 uur. De inkomprijs bedraagt vijf euro per persoon. Op de eerste zondag van elke maand is de inkom gratis.