Belg hoort bij 30 grootste drinkers ter wereld

Van de 194 leden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) staat België op de 29ste plaats op de lijst van de grootste drinkers. Tegelijkertijd gaf 80% van de deelnemers aan Tournée Minérale aan dat ze het een maand volhielden.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Het jaarboek van de WHO bevat elk jaar immens veel statistieken over de gezondheid in tal van landen. Daartussen staat het opvallende cijfer dat stelt dat België in de top 30 staat van de grootste drinkers. We consumeerden 11 liter alcohol op jaarbasis per persoon boven de 15 jaar.

Met onze plaats in de top 30 scoren we volgens de cijfers van slechter dan buurlanden Frankrijk (18) en Duitsland (23), maar drinken we jaarlijks wel een liter meer dan onze Noorderburen, die op de 42ste plaats staan. De eerste 16 plaatsen worden allemaal ingenomen door Europese landen, met Litouwen op de eerste plaats met een indrukwekkende 18,2 liter per jaar. Rusland, het land van de wodka, vervolledigt de top vijf met ongeveer 15 liter.

Zo'n 90% wil weer een maand niet drinken

Toch gaven acht op de tien deelnemers aan Tournée Minérale aan dat ze ook effectief een maand lang geen alcohol hebben gedronken. Dat blijkt uit een bevraging van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs en de Stichting tegen Kanker. Bijna negen op de tien is van plan om volgend jaar opnieuw deel te nemen.

Meer dan 122.460 mensen schreven zich via de website van Tournée Minerale in. Bedoeling van het opzet was mensen ervan bewust maken wat de gevolgen van alcohol drinken zijn op het lichaam.