Belg keert zijn kar: bereidwilligheid om coronaregels te volgen op Kerstmis groeit

Het aantal mensen dat bereid is om met Kerstmis de coronamaatregelen te volgen, neemt toe. Dat bleek uit de Grote Coronastudie van UAntwerpen. Samen wandelen of online contact leggen zijn populaire alternatieven voor het feestgedruis.
door
quentin.soenens
Leestijd 1 min.

Twee weken geleden had een op de drie deelnemers aan de Grote Coronastudie nog aangegeven het kerstfeest te willen vieren met meer dan één extra persoon. Intussen heeft het Overlegcomité de regels voor het kerstfeest verder verduidelijkt. Elk huishouden mag één iemand uitnodigen aan de feesttafel en alleenstaanden mogen hun twee toegestane knuffelcontacten wel tegelijkertijd zien.

Positief effect

De richtlijnen lijken effect te hebben. Bij de 18- tot 35-jarigen zegt nog 35,8% de maatregelen niet te zullen volgen, tegenover 40,8% twee weken geleden. Ook bij de 36- tot 65-jarigen (van 19,7% naar 18,7%) en de leeftijdscategorie vanaf 66 jaar (van 9,6% naar 8,1%) daalt de weerstand tegen de beperkingen.

Populaire alternatieven

De meeste deelnemers aan de enquête willen Kerstmis ‘s avonds binnen willen vieren, maar samen wandelen of online contact leggen met familie of vrienden blijken populaire alternatieven. Een klein percentage vooral oudere mensen zal Kerstmis wellicht alleen moeten vieren.