Belg snoof nog nooit zoveel cocaïne

Cocaïne is nog nooit zo populair geweest in ons land als nu. Een enorm aanbod, lage prijzen en de maatschappelijke acceptatie zorgen ervoor dat het aantal gebruikers in de laatste tien jaar is verdubbeld.
door
mats.buelinckx
Leestijd 1 min.

Cocaïne werd vroeger vooral gesnoven door mensen die het konden betalen, maar nu komen gebruikers uit alle lagen van de maatschappij. In Vlaanderen steeg het aantal cokegebruikers van 0,8% in 2008 naar 1,7% in 2018. Volgens het Belgisch instituut voor gezondheid Sciensano is cocaïne vooral populairder geworden bij adolescenten en jongvolwassen. Van de Vlamingen tussen 25 en 34 jaar heeft 8,3% recent nog gesnoven.

Zuiverheid

Ook de zuiverheid van cocaïne in België is de afgelopen jaren enorm gestegen: van 49,2% in 2011 naar 68,3% in 2017. Die stijging in kwaliteit en het overaanbod zorgen op hun beurt voor een grote rivaliteit tussen drugsdealers, met meer geweldadige incidenten tot gevolg. “Vandaag kan je elk moment van de dag, 24 op 7, coke per koerier bestellen en aan huis geleverd krijgen, waar je ook wil. Er is sprake van een echte Deliveroo-economie”, vertelt David Ketteridge, ex-verslaafde en oprichter van een herstelcentrum voor drugsverslaafden in Deurne.

News

meer News