Belgen in het buitenland - Barcelona moet tegen Valencia na scheidsrechterlijke blunder vrede nemen met een punt

De topper tussen Valencia en Barcelona op de dertiende speeldag in de Spaanse Primera Division is op een 1-1 gelijkspel geëindigd. Barça, met Thomas Vermaelen 90 minuten op het veld, zal achteraf vooral klagen over de scheidsrechter, die niet zag dat een schot van Lionel Messi over de doellijn was geweest. Valencia en Barcelona waren voor aanvang van de topper aan een indrukwekkende reeks bezig. Barcelona verloor voor het laatst op 16 augustus, in de Supercup tegen Real Madrid. De laatste nederlaag van Valencia dateert van de slotspeeldag van vorig seizoen, thuis tegen Villarreal. Voor Thomas Vermaelen, die in de Primera Division voor het eerst sinds 23 januari 2016 opnieuw in de basis stond, beloofde het allerminst een makkelijke avond te worden.

De Rode Duivel hield in een lastige openingsfase echter goed stand. Barcelona dacht op het halfuur op voorsprong te komen na een blunder van Valencia-doelman Neto, maar de scheidsrechter keurde het doelpunt niet goed. De herhaling toonde echter dat het schot van Messi wel degelijk over de doellijn was geweest. In de Spaanse Primera Division wordt pas vanaf volgend seizoen getest met de videoref, ook wordt in Spanje doellijntechnologie niet gebruikt. Barça was in de eerste helft duidelijk baas en had ook met een voorsprong de rust in moeten gaan. Valencia kwam met meer aanvallende intenties de kleedkamer uit en dat loonde. Op het uur brak Rodrigo de ban. De aanvaller van Valencia dook voor Vermaelen op en verlengde een voorzet van dichtbij in doel. Barcelona leek even aangeslagen, maar kwam toch verdiend op gelijke hoogte. Messi bediende de infiltrerende Jordi Alba (82.) met een diepe voorzet en de Spaanse flankverdediger was net op tijd om het leer in een tijd tegen de netten te werken. Valencia kon in de slotfase nog scoren, maar topschutter Simone Zaza en de ingevallen Braziliaanse Belg Andreas Pereira faalden in de afwerking. Beide ploegen blijven ongeslagen in de competitie. Barcelona voert de stand aan met 35 punten, Valencia is tweede met 31 punten.

In de Griekse voetbalcompetitie deed Olympiakos een gouden zaak na de 1-3 overwinning tegen staartploeg AOK Kerkyra. Bij de Griekse recordkampioen stond doelman Silvio Proto aan de aftrap. Guillaume Gillet kwam in de 68e minuut tussen de lijnen, Vadis Odjidja-Ofoe en Björn Engels bleven op de bank. Olympiakos profiteert optimaal van het puntenverlies van PAOK (2-2 tegen Panionios) en Atromitos (1-1 tegen Panathinaikos) en springt van de vierde naar de eerste plaats. AEK Athene komt maandag wel nog in actie tegen rode lantaarn Platanias en stoot Olympiakos mits een zege van de leiderspositie.