Belgen in het buitenland - PSG en afscheidnemende Ibrahimovic houden galawedstrijd tegen Nantes

Landskampioen Paris Saint-Germain heeft zaterdag op de 38e en laatste speeldag in de Franse Ligue 1 het seizoen in stijl afgesloten door met 4-0 te winnen van Nantes, waarbij Guillaume Gillet de wedstrijd volmaakte. De wedstrijd in het Parc des Princes werd in de tiende minuut stilgelegd als eerbetoon aan de afscheidnemende Zlatan Ibrahimovic. De Zweed bedankte de Parijse supporters met twee doelpunten en een nieuw clubrecord. 'Speler van het Jaar' Ibrahimovic kondigde donderdagochtend zelf zijn vertrek aan bij de Franse topclub. "Zaterdag is het mijn laatste wedstrijd in het Parc des Princes", schreef hij op Twitter. De supporters van PSG kregen in de wedstrijd tegen Nantes de kans om een laatste hommage te brengen aan "Ibra", die hen vier titels in evenveel seizoenen schonk. In de tiende minuut stelde de scheidsrechter het nemen van een vrije trap uit, waarop de stadionomroeper vroeg om een staande ovatie voor Ibrahimovic, die het rugnummer tien draagt. De 34-jarige Zweed bleef kalm bij het onuitgegeven eerbetoon, maar antwoordde acht minuten later wel met de voeten. Ibra scoorde het openingsdoelpunt van de wedstrijd en zijn 37e competitietreffer van het seizoen, waarmee hij het clubrecord van de Argentijn Carlos Bianchi uit 1991 evenaarde. Lucas Moura (43.) verdubbelde de score nog voor de rust. De jarige Marquinhos (52.) schonk zichzelf met het derde doelpunt een mooi verjaardagsgeschenk. Dat gebeurde echter allemaal in de schaduw van Ibrahimovic, die met de 4-0 in de 89e minuut zijn afscheidsfeestje compleet maakte. Met zijn 38e doelpunt van het seizoen vestigde hij een nieuw clubrecord.

Landskampioen PSG sluit de Ligue 1 na 38 speeldagen met 96 punten af. Olympique Lyon eindigt als tweede op maar liefst 31 punten van de Parijzenaars. "Les Gones" verzekerden zich voor volgend seizoen van de groepsfase van de Champions League. AS Monaco heeft ook 65 punten, maar een slechter doelsaldo en speelt de voorrondes van het kampioenenbal. Nice treedt volgend seizoen als vierde in de Ligue 1 aan in de groepsfase van de Europa League.

Rode lantaarn Troyes hield Olympique Marseille, zonder de geschorste Michy Batshuayi, op de slotspeeldag op een 1-1 gelijkspel, maar kon de degradatie niet meer ontlopen. Daarin slaagde Reims wel dankzij een onverhoopte 4-1 overwinning tegen Lyon. Toulouse en Ajaccio degraderen naar de Ligue 2. Nancy, Dijon en Metz promoveren dan weer naar de Franse eerste klasse.