Belgen zijn dol op de kust

De kust heeft voor veel Belgen nog niets van haar magie verloren. De toeristische sector mag dan ook tevreden terugblikken op het afgelopen seizoen, zo blijkt uit een rapport van het provinciebedrijf Westtoer.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Nochtans kwam het seizoen de eerste twee weken van juli erg langzaam op gang. Gelukkig werd die trage start in de loop van de zomer ruimschoots gecompenseerd, om uiteindelijk uit te monden in een uitzonderlijk sterke augustusmaand. Die heeft de kust wel vooral te danken aan de Belgen: de buitenlandse toeristen lieten de kust afgelopen zomer links liggen.

In trokken 6,2 miljoen dagtoeristen richting kust, een cijfer dat volledig in de lijn ligt van de bezoekersaantallen van de afgelopen tien jaar. De cijfers de logiesector zijn grilliger. Zo kreeg de hotelsector het iets moeilijker. In juli is er sprake van een bezettingsgraad van 77%, in augustus klommen de cijfers richting 81%. Die lage bezettingsgraad heeft wellicht ook te maken met het wegblijven van de buitenlandse kusttoeristen: het aantal niet-Belgische hotelgangers daalde immers met 15%. Ook de populariteit van de campings daalde lichtjes, terwijl de vakantiewoningen met een stijging van 4% het net iets beter deden.

Minstens even fascinerend als de bezoekersaantallen zijn de cijfers over het aantal uren zon. In Zeebrugge werd er deze zomer maar liefst 569 uur zon opgetekend. In Ukkel was dat amper 394 uur. Dat geen banaal gegeven, omdat heel wat toeristen hun uitje richting kust plannen op basis van de weersvoorspellingen. De kustsector wil dan ook harder werken om het kustweerbericht in de kijker te zetten.

«Naar volgend jaar toe willen we de Belgische toeristen ervan overtuigen dat het weer aan de kust vaak beter is dan in het binnenland. We gaan nog meer inzetten op screenings van het weer. Ook de site kustweerbericht.be gaan we nog beter in de verf zetten», legt gedeputeerde van Toerisme Franky De Block (sp.a) uit.