België sluit Spelen af met zes medailles

België heeft de Olympische Spelen afgesloten met 19 olympische diploma's. Die worden uitgereikt aan atleten die binnen de top acht eindigen. Zes daarvan waren goed voor een medaille: twee gouden, twee zilveren en twee bronzen. Dat is een evenaring van de succesvolle Spelen van 1996 in Atalanta.
door
Matthias
Leestijd 1 min.

De Spelen in Rio de Janeiro beleefden de voorbije nacht hun sluitingsceremonie. Met wielrenner Greg Van Avermaet en zevenkampster Nafi Thiam veroverde Team Belgium twee olympische titels in Brazilië. Daarnaast was er zilver voor zwemmer Pieter Timmers en voor de hockeymannen. Judoka Dirk Van Tichelt  en baanwielrenster Jolien D'hoore mochten met hun bronzen plak nog mee het podium op.

Vier Belgische deelnemers grepen met een vierde plaats maar nipt naast eremetaal. Zo waren de Belgian Tornados het voorbije weekend amper drie honderdsten te traag om op de 4 x 400 meter een bronzen medaille in de wacht te slepen. Ook Hannes Obreno (roeien), Thomas Pieters (golf) en Evi Van Acker (zeilen) strandden op de meest ondankbare plaats.

In het taekwando legden Jaouad Achab en Raheleh Asemani beslag op de vijfde plaats. De estafetteploeg in het zwemmen werd zesde op de 4 x 100 meter vrije slag, net als Elke Vanhoof in het BMX en Maarten Van Riel in het triatlon.

In de 4 X 200 meter vrije slag behaalden de zwemmers met een achtste plaats nog net een olympisch diploma. Daar slaagden ook turner Dennis Goossens en tienkamper Thomas Van der Plaetsen in.

"We keren terug naar België met zes medailles, wat enorm veel voldoening en fierheid geeft. Maar we hadden het potentieel om 10 tot 12 medailles te halen», reageerde Pierre-Olivier Beckers, voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC). Anders dan na de Spelen van 1996 in Atalanta, hoopt delegatieleider Eddy De Smedt dat België deze keer beter zal omspringen met het 'momentum' dat de knappe prestaties in Rio met zich hebben meegebracht.