Belgisch instrument NOMAD vertrokken naar Mars

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het wetenschappelijk instrument NOMAD (Nadir and Occultation for Mars Discovery), dat is ontworpen, vervaardigd en getest door het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA), is om 10.31 uur naar Mars vertrokken aan boord van de satelliet Trace Gas Orbiter (TGO). De lancering gebeurde vanop de ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. Het gaat om het eerste deel van de Europees-Russische missie ExoMars. De bedoeling van de missie is om de atmosfeer en het oppervlak van de Rode Planeet in kaart te brengen. De nuttige lading bestaat uit een "orbiter" (TGO) en de lander Schiaparelli, die in oktober moeten aankomen.

Drie dagen voor aankomst in de atmosfeer van Mars, scheiden de wegen en daalt de lander naar het Marsoppervlak af. De 4,3 ton wegende orbiter moet na ongeveer een jaar een cirkelvormige baan draaien 400 km boven het oppervlak, om met vier instrumenten de atmosfeer van Mars te bestuderen. Eén daarvan is dus NOMAD. Het instrument doet met drie spectrometers in drie kanalen onderzoek naar de samenstelling van de atmosfeer van de Rode Planeet en zal daarbij op zoek gaan naar sporengassen, in het bijzonder methaan.

Het tweede luik van ExoMars is voor 2018 voorzien, en bestaat uit een Russisch platform en een Europese robotjeep die tot twee meter diep in de Marsbodem zal boren, veel dieper dan de Amerikaanse Oppurtinity. De orbiter zal dan in de eerste plaats als tussenstation voor de communicatie met de jeep dienen. In 2018 zal ook de NASA opnieuw een sonde naar Mars sturen.

bron: Belga