Belgisch klimaatbeleid minder doeltreffend dan gemiddeld in EU

door
Belga
Leestijd 1 min.

België voert de strijd tegen de klimaatverandering minder doeltreffend dan gemiddeld in de Europese Unie. Dat blijkt uit een nieuwe 'Climate Change Performance Index' van milieubewegingen Germanwatch en Climate Action Network. België scoort slecht omdat het niet op schema zit om de Europese klimaatdoelstellingen voor 2020 te bereiken. Elk jaar vergelijken de milieubewegingen 56 landen op vlak van klimaatinspanningen. Samen zijn die landen verantwoordelijk voor meer dan 90 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. De eerste drie plaatsen van de rangschikking worden traditioneel open gelaten, "omdat geen enkel land voldoende inspanning doet om de opwarming van de aarde tegen te gaan". Zweden, Litouwen en Marokko scoren dit jaar het best.

Twee jaar geleden was België nog bij de beste leerlingen van de klas, nu is het pas 32ste. "België kan niet blijven leunen op zijn inspanningen uit het verleden, het is nu hoog tijd dat onze beleidsmakers een nieuwe stap zetten en een klimaatplan lanceren dat ons land weer op de rails zet voor 2030", zegt Julie Vandenberghe, klimaatexpert van WWF. De overheden moeten "drie versnellingen hoger schakelen" om het klimaatakkoord van Parijs uit te voeren.

De uitstoot van broeikasgassen in België is in 2015 en 2016 licht gestegen, zeggen de milieuactivisten. "Als de huidige trend zich doorzet, zal de Belgische uitstoot boven de doelstelling in 2020 uitstijgen. Anderzijds hebben de onzekerheden van de afgelopen jaren op het gebied van energievisie de investeringen in hernieuwbare energie doen stilvallen."

bron: Belga