Belgische C-130 met 93 mensen aan boord vanuit Kaboel geland in Islamabad

Zondagvoormiddag is een Belgische C-130 met 93 mensen aan boord vanuit Kaboel geland in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Dat hebben de federale ministers van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès en van Defensie Ludivine Dedonder bekendgemaakt op Twitter. Vredesorganisatie NAVO laat ondertussen ook weten dat zeker twintig Afghanen in de afgelopen zeven dagen overleden zijn in en om het vliegveld van Kaboel. Hoe de twintig personen allemaal om het leven kwamen, zegt ze niet.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Ook een tweede vlucht is intussen uitgevoerd, tweetten beide ministers, «en we blijven ons uiterste best doen om nog meer mensen in veiligheid te brengen.»

Doden

Maar de evacuaties eisen ook hun tol. Eerder deze week werden al meerdere doden in het gedrang van de mensenmassa bij de luchthaven gemeld. Ook zouden enkele personen door kogels zijn getroffen en vielen sommigen te pletter nadat ze zich uit wanhoop hadden vastgeklampt aan een opstijgend vliegtuig. En eerder op de dag meldde het Britse ministerie van Defensie zeven doden in het gedrang rond de luchthaven.

Zowel bij de mededeling van de NAVO als van het Verenigd Koninkrijk is het niet duidelijk waar de cijfers precies op gebaseerd zijn. De NAVO voegt toe dat buitenlandse militairen uit de buurt blijven van de gebieden rondom het vliegveld, om botsingen met Talibanstrijders te voorkomen.

Laatste kans

De wanhopige mensenmassa buiten het vliegveld lijkt groter te worden nu de deadline nadert die de Amerikaanse regering zichzelf heeft gegeven voor het afronden van de missie, 31 augustus. Afghanen zien het als hun laatste kans om het taliban-regime te ontvluchten. Door de menigte wordt het steeds lastiger om het vliegveld te bereiken.

Amerikaanse president Joe Biden had afgelopen week al gezegd dat de operatie mogelijk na 31 augustus wordt verlengd, afhangende van hoeveel mensen nog geëvacueerd moeten worden.