Belgische gevangenissen bij meest overbevolkte van Europa

De Belgische gevangenissen behoren nog altijd tot de meest overbevolkte van Europa. Enkel Hongarije doet het nog slechter dan ons land. Dat blijkt uit een rapport van de Raad van Europa.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

In totaal hebben 13 van de 50 landen die bij de Raad van Europa zitten met overbevolkte gevangenissen te kampen. Het probleem is het acuutst in Hongarije, dat gemiddeld 142 gevangenen per 100 beschikbare plaatsen telt. België volgt op de tweede plaats met 129 gevangenen per 100 plaatsen. Ter vergelijking: het Europese gemiddelde ligt op 91,7 gedetineerden. Daarnaast stelt de Raad van Europa vast dat er opvallend veel buitenlanders in de Belgische cellen opgesloten zitten. Het gaat in totaal om 40,6%, bijna dubbel zo veel als het Europese gemiddelde.

Het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) reageert dat de overbevolkingsgraad al gevoelig gedaald is. "Het rapport is gebaseerd op cijfers van 2014. Ondertussen hebben we al veel in het werk gesteld om de overbevolking aan te pakken», zegt woordvoerster Sieghild Lacoere. «We hebben het aanbod voor de geïnterneerden reeds verruimd en er wordt meer ingezet op voorlopige hechtenis en betere alternatieve bestraffing."

Foto Belga / B. Doppagne