Belgische universiteiten ontwikkelen luchtfilter die energie opwekt

Onderzoekers van de KU Leuven en de Universiteit Antwerpen hebben een proces ontwikkeld waarbij lucht wordt gezuiverd en tegelijkertijd ook energie wordt gewonnen. Het kleine apparaat pakt dus meteen twee maatschappelijke problemen aan.
door
Laura.Brusselaers
Leestijd 1 min.

"We maken gebruik van een klein apparaatje, waarin twee kamers gescheiden worden door een membraan", legt postdoctoraal onderzoeker Sammy Verbruggen uit. "Aan de ene kant wordt lucht gezuiverd, terwijl aan de andere kant waterstofgas wordt geproduceerd uit een deel van de afbraakproducten. Dat waterstofgas kan worden opgeslagen en later als brandstof dienen, zoals bijvoorbeeld nu al wordt toegepast bij enkele waterstofbussen van De Lijn."

Zonnepanelen

Het membraan van het toestel werkt met nanomaterialen. "Die katalysatoren zijn in staat om waterstofgas te vormen en luchtvervuiling af te breken", gaat Verbruggen verder. Volgens de wetenschapper zijn de processen van de technologie vergelijkbaar met die van zonnepanelen. "Het verschil is dat hier niet rechtstreeks elektriciteit wordt geproduceerd, maar lucht wordt gezuiverd terwijl de opgewekte energie wordt opgeslagen in waterstofgas."

News

meer News