Beveiliging Brussels Airport krijgt update

De veiligheidsmaatregelen in en rond de luchthaven van Zaventem worden vanaf 7 november aangepast. "We gaan naar een minder zichtbaar, maar hoger veiligheidsniveau", zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Na de aanslagen van 22 maart zetten de ordediensten in de luchthaven vooral in op zichtbare veiligheidsmaatregelen. Voor de vertrekhal werd een tent opgetrokken, waar er een prescreening plaatsvond, en politiemensen en militairen lieten zich duidelijk zien op het terrein. "Maar we wisten dat die capaciteit op termijn niet houdbaar was", zegt de binnenlandminister. "We gaan van zeer zichtbare veiligheidsmaatregelen naar iets minder zichtbare, maar met een hoger veiligheidsniveau."

De opvallendste vernieuwing is het verdwijnen van de grote tent. De afbraak start volgende week en zou tegen 7 november afgerond moeten zijn. Aan de drie ingangen van de vertrekhal komen sassen die extra beschutting bieden, maar waar geen bagagecontrole meer zal plaatsvinden.

Wagens blijven verboden voor de vertrekhal. Momenteel zet de luchthaven al een cameraschild in om de nummerplaten te controleren van de auto's die het terrein op en af rijden. Dat systeem zal aangevuld worden met gezichtsherkenningscamera's. De toestellen zullen ook gebruikt worden om een slagboom te installeren op de toegangsweg naar de luchthaven.

Naar Israëlisch voorbeeld

De politieagenten ter plaatse kijken voortaan ook met een andere blik naar de passagiers. Zij krijgen namelijk een opleiding om verdachte gedragingen te herkennen, zoals de ‘behaviour detection officers' op de Israëlisch luchthaven van Ben Gurion dat doen. "Het gaat echt om het herkennen van bepaalde gedragingen, en screenen dus niet op basis van leeftijd, geslacht of etniciteit", legt Jambon uit.

News

meer News

Spotlight

Ontdek waarom pizza zo verslavend is

Niemand eet ooit één stukje pizza. Wanneer je nog maar de krokante korst, zomerse kruiden en smeuïge mozzarella proeft, weet je dat je meer wilt. Dat is geen toeval: een studie van de University of Michigan, gepubliceerd in PloS One, verklaart waarom pizza o zo verslavend is.

meer Spotlight