Bewezen. Vrouwen vertonen seksistisch gedrag op de werkvloer

Seksisme wordt vaak gekoppeld aan mannen, maar ook vrouwen maken zich hier schuldig aan. Rekruteringsbureau Hays Belgium deed er onderzoek naar en kwam met enkele opvallende resultaten naar buiten.
door
Axelle.Lot
Leestijd 2 min.

Rekruteringsbureau Hays Belgium heeft onderzocht hoe seksistisch werknemers zijn wanneer het gaat over hun managers. En dat blijkt erg goed mee te vallen. Meer dan zeven op de tien respondenten geeft aan geen voorkeur te hebben voor een mannelijke of vrouwelijke leidinggevende. "Dat is erg goed nieuws", zegt Robby Vanuxem, Managing Director van Hays Belgium. "Bovendien blijkt uit onze diversiteitsstudie uit 2017, Diversity at Work, dat zowel mannen als vrouwen hun kansen op promotie gelijk inschatten ongeacht het geslacht van hun managers."

Vrouwen kiezen mannen

Maar toen het bedrijf meer in detail ging kijken, stak één resultaat er toch bovenuit: één op de vijf vrouwen geeft aan liefst een mannelijke manager te hebben, tegenover slechts 7% dat kiest voor een vrouw als leidinggevende. Mannen blijken veel minder seksistisch: slechts één op de tien mannen wil een manager van hetzelfde geslacht en evenveel een vrouw als manager. Bijna acht op de tien mannen heeft gewoonweg geen voorkeur.

"Dat is inderdaad opvallend", aldus Vanuxem. "Mogelijk gaan vrouwen ervan uit dat ze makkelijker in conflict gaan met een vrouwelijke managers. Maar dit valt toch sterk te nuanceren. Vanuit onze branche kan ik alvast zeggen dat dat eerder een fabeltje is. In onze sector zijn veel vrouwen actief, ook in het midden- en hoger management. En onze medewerkers ervaren het net als iets positiefs – en als de normaalste zaak van de wereld - om omringd te zijn door vrouwen in leidinggevende functies."

News

meer News

Spotlight

meer Spotlight