'Bitcoinminers' gaan in IJsland meer stroom verbruiken dan huishoudens

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het hoge energieverbruik dat samengaat met het uitbrengen van de digitale munt bitcoin, levert een opmerkelijke situatie op in IJsland. De 'bitcoinminers' op het Scandinavische eiland zouden dit jaar meer energie gebruiken dan alle huishoudens samen. Dat voorspelt energiebedrijf HS Orkas vandaag bij de Britse omroep BBC. Woordvoerder Johann Snorri Sigurbergsson van HS Orkas legt uit dat er de voorbije jaren steeds meer rekencentra bijgekomen zijn op het eiland. Vaak gaat het om bedrijven die zo een groen cachet willen toevoegen. Bijna alle energie in IJsland is immers afkomstig uit de quasi onuitputbare hernieuwbare bronnen, zoals aardwarmte en waterkracht.

Maar die datacentra worden ook gebruikt door 'miners'. zij hebben immers massa's rekenkracht nodig om de complexe berekeningen te kunnen draaien voor de uitgifte van nieuwe bitcoins. De woordvoerder ziet naar eigen zeggen een "bijna exponentiële groei" van het energiebruik van die centra.

Bovendien is er nu reeds een groot aantal nieuwe geïnteresseerde partijen voor datacentra. Als al die projecten er komen, zal de IJslandse energieproductie niet volstaan, klinkt het.

Sigurbergsson verwacht een jaarlijkse stroomverbruik van de miners van 840 gigawattuur - om de computers te laten draaien, voor koelsystemen. De IJslandse huishoudens verbruiken jaarlijks zowat 700 GWh.

bron: Belga