BIZAR. Citroenen zijn niet veganistisch

Groenten en fruit zijn volledig plantaardig en mag je als veganist dus zonder bezwaar eten. Toch? We gaan ervan uit dat dat inderdaad het geval is, maar schijn bedriegt. Volgende keer kan je beter geen schijfje citroen in je frisdrank nemen, want veel citroenen zijn helaas niet veganistisch.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

Het is volledig normaal als dit nieuws je van je stuk brengt. Zelf hadden we het ook niet zien aankomen. Maar de hele kwestie kwam naar boven nadat foodrecensent Jack Monroe een opmerkelijke ontdekking deed bij Pizza Express. Op de menukaart stond namelijk te lezen dat een glas cola enkel geschikt was voor veganisten als het zonder schijfje citroen werd geserveerd. Monroe was verbaasd en postte haar ontdekking op Twitter, waar haar volgers en Pizza Express zelf voor duidelijkheid zorgden.

Was

Citroenen worden na het plukken vaak omhuld met een laagje was. Die laat de vruchten mooi glimmen en maakt ze langer houdbaar. Vooral bijenwas en shellac, gewonnen uit de afscheiding van luizen, zijn populair. Maar dat zorgt er dus voor dat de meeste citroenen niet helemaal vegan zijn. Neem je je veganistische dieet dus heel letterlijk, ga dan op zoek naar onbehandelde citroenen. Op restaurant kan je beter geen schijfje citroen in je drinken nemen, tenzij je zeker bent van de herkomst van het fruit. Hetzelfde geldt trouwens voor veel andere citrusvruchten.