BIZAR. Daarom trekken zoveel Ierse jongeren naar de tandarts in Spanje

De telefoons van tandartspraktijken in Spanje staan dezer dagen roodgloeiend. Vooral op de Canarische eilanden lijken veel buitenlandse verzoeken te zijn voor een controle of behandeling. Wie kan er nu zo dringend een behandeling nodig hebben in het buitenland? Ierse jongeren blijkbaar.
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

Ierse jongeren willen in Spanje massaal hun gebit laten controleren. Maar je voelt het al aankomen, uiteraard zit de vork anders in de steel. In Ierland geldt momenteel een verbod op niet-essentiële reizen. Alleen noodzakelijke reizen zoals werkgerelateerde of om familie te zien zijn toegestaan. Maar, met een medisch gegronde reden mag je dus ook de grens oversteken.

Bewijs van afspraak

En in die maatregel vonden sommige Ierse jongeren een loophole: ze boeken een vlucht naar het zonnige Spanje voor een 'tandartsbezoek'. Bij de incheckbalie op de luchthaven laten ze hun gemaakte afspraak zien en vliegen ze zonder moeite naar de zon om daar hun vakantie door te brengen. Ierse autoriteiten melden volgens de Nederlandse krant Trouw dat het grootste deel nooit de tandarts daadwerkelijk bezoekt.

In principe overtreden de Ieren geen wetten, maar ze riskeren bij frauduleuze verhalen wel een boete van 500 euro. Die boetes zouden al massaal zijn uitgedeeld. Toch blijkt dat reizigers na het ontvangen van de boete, toch door de douane kunnen en rustig het vliegtuig kunnen betreden. Die 500 euro extra aan ‘vakantiekosten' vinden ze dan toch de moeite waard.

Ieren aanmoedigen

En alsof dat nog niet genoeg is, zou vliegmaatschappij Ryanair deze manier van reizen zelfs aanmoedigen. De vluchten naar het Spaanse eiland Tenerife van vliegmaatschappij Air Lingus zitten tot half maart volgeboekt. De tandartspraktijken accepteren ondertussen geen Ierse afspraken meer of eisen een vooruitbetaling. Ierland zelf overweegt de boete van 500 euro naar 2.000 euro te verhogen.