BIZAR. Dit toprestaurant laat zijn menu bepalen door de maan

Ieder restaurant heeft zo zijn eigen manier van werken. Het ene laat zich inspireren door de seizoenen, het andere door een bepaald land. Maar het Franse restaurant Mirazur heeft een wel erg bijzondere leidraad voor zijn menu: de maan. Hoe dat net in zijn werk gaat, leggen we je graag uit.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

Mirazur, gelegen in het Franse dorpje Menton aan de Middellandse Zeekust, is geen onbekende bij gastronomieliefhebbers. In 2019 nog werd het verkozen als beste restaurant van het jaar door The World's 50 Best. Dat je er goed kan eten is dus duidelijk, maar er is meer

Worteldagen

Net zoals andere horecagelegenheden werd ook Mirazur hard getroffen door de coronacrisis. Het restaurant moest tijdelijk de deuren sluiten en hoewel dat natuurlijk geen lachertje is, maakten de uitbaters Julia et Mauro Colagreco handig gebruik van die tijd om met een nieuwe manier van werken op de proppen te komen. Op die manier kwamen ze op het idee om hun menu voortaan te laten bepalen door de maancyclus, ook wel cosmo-cuisine genaamd. De werkwijze keert als het ware terug naar de basis. Eeuwenlang lieten landbouwers zich namelijk leiden door de maancycli: op het ene moment worden de wortels van de plant meer gestimuleerd, op andere dagen zijn het net de bladeren of de bloemen die meer energie krijgen. Julia en Mauro laten zich vanaf nu dan ook door die oude gebruiken leiden voor de samenstelling van hun menu. Zo zijn er voortaan 'worteldagen', 'bladerdagen', 'bloemdagen' en 'fruitdagen'. Een erg toepasselijke methode voor het restaurant dat vooral plantaardige gerechten op de kaart heeft staan. Of de smaak er ook echt beter om zal worden, weten we niet, maar Mirazur kan sowieso al rekenen op drie Michelinsterren dus slecht zal het niet zijn!