BIZAR. 'Doodgewoon' schilderij boven keukenfornuis verkocht voor 24 miljoen euro

Een verloren schilderij van de Italiaanse schilder Cimabue bleek jaren in een Franse keuken te hangen. Het schilderij werd zondag in Parijs geveild voor ruim 24 miljoen euro en is daarmee een van de tien duurste schilderijen ooit.
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 1 min.

Het zal je maar overkomen: dat toch wel erg kitcherige schilderijtje dat al jaren in je keuken hangt blijkt één van de duurste schilderijen ter wereld te zijn. Zo dacht een 90-jarige Franse vrouw dat De Bespotting van Christus - zoals het schilderij dat rond 1280 werd geschilderd heet - gewoon een religieus schilderijtje was. Ze hing het schilderij boven haar gasfornuis en keek er nooit naar om, tot een veilingmeester bij haar thuis kwam en het schilderij herkende.

Hoogste bedrag ooit

Het bedrag dat voor het schilderij geboden is, is ook nog eens veel hoger dan de waarde: die wordt geschat op 4 tot 6 miljoen euro. Het was voor het eerst dat een werk van de schilder te koop werd aangeboden en met de 24 miljoen die het opgebracht heeft, is het direct het hoogste bedrag dat ooit voor een middeleeuws schilderij betaald is. Het is niet bekend wie de koper is.