BIZAR. Jongeren zoeken op Instagrampagina naar gestolen paneel Lam Gods

Jongeren kunnen op de Instagrampagina @lamgodsgezocht op zoek naar De Rechtvaardige Rechters, het Lam Gods-paneel dat in 1934 is gestolen. In het kader van die online zoektocht onthult Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) een replica van het paneel in de Gentse Sint-Baafskathedraal. Daarvoor werd de Zottegemse schilder Mark Van Crombrugge ingeschakeld.

door
Online redactie
Leestijd 1 min.

Die spreekt liever niet van een kopie, maar van een reconstructie. «Een kopie impliceert dat je een origineel hebt. Maar omdat er geen origineel is, noem ik het een reconstructie», legt Van Crombrugge uit. De Zottegemse schilder, die zich toelegt op het realisme, is al 40 jaar gefascineerd door Van Eyck en noemt het «een hele eer» dat zijn werk nu naast het originele meesterwerk wordt tentoongesteld.

Mysterie

De reconstructie is een onderdeel van een online zoektocht die jongeren op weg wil helpen om zelf het gestolen - of verdwenen - paneel te gaan opspeuren. De jonge creators Joni Van Swalm en Lander Severins zijn begin mei begonnen met een Instagrampagina om die historische zoektocht nieuw leven in te blazen.

De verdwijning spreekt al decennia tot de verbeelding en Diependaele omschrijft het mysterie als «het Gentse monster van Loch Ness». Met het Instagramaccount kunnen jongeren zelf vier mogelijke vindplaatsen onderzoeken. De Sint-Baafskathedraal zelf, de Kalandeberg, het huis tussen het stamcafé van Goedertier en het huis van Van Eyck, en ten slotte de Sint-Laurentiuskerk in Antwerpen.

Wie wil meezoeken, kan dat op de Instagrampagina @lamgodsgezocht.