BIZAR. Politie verspreidt robotfoto Gentse "voetenman" na 17 klachten in 15 jaar

De federale politie heeft op vraag van het parket van Oost-Vlaanderen een robotfoto verspreid van de Gentse voetenfetisjist waartegen al 17 studentes klacht hebben ingediend, maar die waarschijnlijk meer slachtoffers maakte. "Het verhaal van deze voetenman doet sinds 2006 de ronde binnen het studentenmilieu. De feiten die de man heeft gepleegd zijn onaanvaardbaar en hij moet gestopt worden", zegt de politie in het opsporingsbericht.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

De laatste feiten dateren van 31 juli 2020. Een studente was onderweg naar haar kot in de Karel Van Hulthemstraat in Gent. "Toen ze in de Jakob Jordaensstraat stapte, merkte ze op dat ze gevolgd werd door een onbekende man die aan de overkant van de straat wandelde. De studente ging haar kot binnen en op het ogenblik dat ze op de overloop van de eerste verdieping stond, merkte ze dat de onbekende man mee was binnengekomen. De man probeerde door middel van gebaren en geluiden aan te geven dat hij hulp nodig had of iets wenste", zegt de federale politie.

Tekeningen

De studente begreep zijn bedoelingen niet, meldt het opsporingsbericht. "De man begon ook tekeningen op de muur te maken waarop de studente hem een blad papier en potlood gaf om hem verstaanbaar te maken. Hij tekende heel simplistisch een huisje, een meisje en een blote voet. Vervolgens deed hij teken dat ze moest gaan zitten. De studente ging op de trap zitten en de onbekende man begon haar rechterschoen open te doen. Het meisje nam over en deed verder haar schoen en kous uit met de hoop eindelijk de bedoelingen van de man te kennen. Hij nam haar blote voet, plaatste die tegen zijn neus en telde af tot vijf op zijn andere hand. Plots leek het er op dat de man gefrustreerd raakte en haakte hij af."

Hulp zoeken

De "voetenman" gebruikt nooit geweld, maar politie en parket stellen dat de feiten een grote impact kunnen hebben op de slachtoffers. "Ik denk niet dat hij echt seksuele bedoelingen heeft, maar wat hij doet is wel fout", verklaarde een slachtoffer in het opsporingsprogramma Faroek. "De feiten die de man heeft gepleegd zijn onaanvaardbaar en hij moet gestopt worden", zegt de politie. "We vragen dan ook in de eerste plaats aan de man zelf om zich te melden. Het kan zijn dat deze man hulp nodig heeft en we kunnen daarin misschien een rol spelen."

De man is blank en mogelijk van Oost-Europese afkomst, zegt het opsporingsbericht. "Hij is ouder dan 40 jaar en is struis gebouwd. Hij is 1m70-1m75 lang en heeft donker haar dat vermoedelijk soms heel kort wordt geschoren waardoor hij kaal lijkt. Het is nog onduidelijk of de man werkelijk niet kan praten of alleen maar doet alsof om dit als smoes te gebruiken om bij studentes binnen te geraken." Wie meer informatie heeft, kan contact opnemen via het het gratis nummer 0800/30.300.