Bizar. Sterrenchef vraagt 17,50 euro voor een kopje koffie

Aan kwaliteit hangt een prijskaartje. Dat is alvast wat Alain Ducasse gedacht moet hebben. Na tientallen restaurants heeft de Franse sterrenchef onlangs ook een koffiebar in Parijs en Londen geopend. Of de koffie lekker is, is niet gekend. De klanten hebben het namelijk maar over een ding: het prijskaartje.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

Alain Ducasse

De koffiebar Le Café Alain Ducasse in Parijs kreeg onlangs een zusje in Londen, meer bepaald in Coal Drops Yard. De Britse hoofdstad is sowieso al gekend om z'n hoge prijzen, maar de Britten stonden toch versteld over de prijs van een kopje koffie. 15 pond of 17,50 euro is immers niet niks.

Een duur kopje koffie

Maar wat is er dan zo speciaal aan de koffie? Wel, de bonen bevatten smaaknoten van bergamot, sinaasappel, cacaobonen, druiven, rode bessen en honing en komen helemaal uit Jemen. De plantages zijn gelegen in oorlogsgebied en het hele oogstproces vormt nogal een uitdaging. De koffie is ook nog eens extreem exclusief en dat jaagt de prijzen alleen maar de hoogte in.

Manager Olivier Fellous gaf een woordje uitleg aan de Britse krant Evening Standard: "We weten dat de koffie aan de dure kant is en dat niet iedereen zo'n bedrag kan neertellen. De smaakbalans is een belangrijke verklaring voor de hoge prijs. Bovendien groeien de koffiebonen op een hoogte van 2.300 meter en daardoor is het een hele uitdaging om de bonen te vervoeren. Daar komt nog eens bij dat de eigenaren slechts dertien kilo per jaar oogsten. Zelf betalen we ook een hoge prijs voor de koffie, dus de winstmarge is beperkt. We denken wel dat het de prijs waard is en willen de mensen die zo'n product maken dan ook aanmoedigen."

Voor iedereen wat wils

Er worden ook andere koffiesoorten aangeboden, waaronder bonen uit Ethiopië, Panama en Réunion. De prijzen daarvan schommelen tussen 2,50 euro en 13 euro. Het is maar net wat je over hebt voor je dagelijkse shot cafeïne.