BIZAR. Vader van Turkmeense president sterft, ambtenaren en CEO’s bevolen om DIT te doen als teken van rouw

Mannelijke ambtenaren en CEO’s van grote private bedrijven in het Centraal-Aziatische land Turkmenistan worden bevolen om hun hoofd kaal te scheren en een traditionele Turkmeense keppel te dragen. Het overheidsbevel geldt als teken van rouw na de dood van de vader van huidig president Gurbanguly Berdymukhammedov.

door
Online redactie
Leestijd 1 min.

Myalikguly Berdymukhammedov, een politieluitenant op rust, was actief in de Turkmeense regering in het Sovjettijdperk. Hij overleed op 18 april jongstleden, op 88-jarige leeftijd.

Als teken van rouw moeten alle mannelijke ambtenaren en CEO’s in het land hun hoofd kaalscheren en veertig dagen lang een traditionele Turkmeense keppel dragen. Vrouwen die in staatsbedrijven werken worden verzocht om veertig dagen een zwarte rouwsjaal te dragen.

Presidentiële fratsen

Na de dood van zijn vader verscheen Berdymukhammedov zeven dagen niet in het openbaar of op de staatstelevisie. De jongste tijd maakt hij weer zijn opwachting op publieke evenementen. De president lapt daarbij een wet aan zijn laars die hij zélf invoerde in 2015, namelijk dat enkel witte auto’s toegelaten zijn op de Turkmeense wegen. De president reisde de voorbije dagen in een zwarte auto en gaat gehuld in rouwkledij.

Eind april haalde president Berdymukhamedov al eens het wereldnieuws met zijn zoveelste uitspatting: hij riep een nationale feestdag in het leven ter ere van de Alabay, een lokaal soort herdershond die onder president Berdymukhamedov een symbool van nationale trots is geworden.