Blijkbaar ontbijten we al jaren verkeerd

Het ontbijt ziet er voor veel mensen verschillend uit. Sommigen raken pas wakker als ze een kop koffie en een toast achter de kiezen hebben, anderen smullen snel een croissant op in de trein of eten gewoonweg niets. Toch is er volgens Britse wetenschappers één juiste manier om de dag te starten.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Als je de dag begint met ontbijtgranen, eet je die best rechtopstaand en uit een vierkant kommetje. Dat blijkt uit een studie van de Oxford University. Om tot die conclusie te komen, trommelde wetenschapper Jennifer Newson en haar onderzoeksteam 78 proefpersonen op.

Foto Pexels

De deelnemers kregen de opdracht om ontbijtgranen op te eten. Die maaltijd werd zowel in ronde als in vierkante kommen geserveerd. Nagenoeg iedereen vond de muesli uit het vierkante bord lekkerder dan die uit het ronde bord. Mensen die rechtstonden, vonden het ontbijt bovendien voedzamer dan mensen die neerzaten.

"Mensen eten steeds vaker terwijl ze onderweg zijn. Dit kan verklaren waarom mensen denken dat een gerecht smakelijker is dan wanneer ze hun voeten onder tafel schuiven", legt Newson uit.

Koffie

Koffie zou de smaak dan weer op een negatieve manier beïnvloeden. Mensen die het zwarte goud drinken, gaan ervan uit dat de maaltijd minder voedzame stoffen bevat dan mensen die een bakje troost links laten liggen.