Bloedworst en zeewier zijn de ‘superfoods' van 2016

Elk jaar storten de hippe en gezonde vogels zich vol overgave op een aantal nieuwe superfoods. We lieten het culinaire jaar voorspellen door enkele trendwatchers, en saai kunnen we het niet noemen. Van bloedworst tot berkwater: dit belandt in 2016 op je bord. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Avocado-olie

Avocado lijkt maar niet van de troon der superfoods te stoten. Het is dan ook geen verrassing dat avocado-olie dit jaar populairder wordt dan kokosolie. Het bakmiddel van avocado bevat vetzuren die goed zijn voor het hart en is goed houdbaar.

Berkwater

Na kokoswater komt er weer iets nieuws uit de lucht vallen: water van berken. Dit zit bomvol elektrolyten, antioxidanten en vitamine C, en is heel dorstlessend.

Bloedworst

Heilzaam volgens sommigen, een vergeten superfood volgens anderen: bloedworst wordt hipper dan hip in 2016. Het goedje bevat heel wat eiwitten, kalium, calcium, magnesium, zink en ijzer, en tegelijk weinig koolhydraten.

Foto R.V.

Bloem van zoete aardappel

Deze oranje knol is niet alleen rijk aan antioxidanten en vezels, maar is ook glutenvrij en geschikt voor het paleodieet. De bloem kan je op zijn beurt gebruiken om brood, koekjes, pannenkoeken en donuts te maken.

Gekiemde granen

Gekiemde granen zijn veel gemakkelijker om te verteren dan volkoren granen. Ze komen dan ook steeds meer voor in bepaalde broden, ontbijtgranen en bloem.

Koolraap

Koolraap is het nieuwe kale, het trendy superfood dat wij als boerenkool kennen. In oorlogstijden was deze groente een vaste waarde, maar nu is hij minder gekend en bemind. Al komt daar volgens kenners in 2016 verandering in. De groente zit vol vitamine C, kalium en ijzer, en is lekker in een salade, om te stoven of te pureren.

Flickr / P. Asman

Maca wortel

Het poeder van dit knolgewas is al een hype in de fitnesswereld, maar zal volgens experts een algemene doorbraak kennen in 2016. De wortel uit Peru krikt je libido op en bevat meer dan zestig fytochemicaliën die een positieve werking op het lichaam hebben.

Natuurlijke zoetstoffen

Suiker is al een tijdje vijand numero uno, waardoor natuurlijke zoetstoffen in 2016 alleen maar populairder zullen worden. Denk aan honing, agavesiroop, pure stevia, lucuma, zoetstof uit monnikfruit en kokosbloemolie.

Paddenstoelen

De champignon en zijn familieleden bevatten veel vitamine B en D, verrichten wonderen voor ons immuunsysteem en helpen allergieën voorkomen. Volgens trendwatchers zal vooral shiitake nog meer ingeburgerd raken in de keuken.

Foto Pixabay

Verse soep

Soep zal dit jaar de trend van sapjes en smoothies vervangen. Je zal wel zelf achter het fornuis moeten kruipen, want de voorgemaakte pakjes uit de supermarkt bevatten niet dezelfde vitaminen.

Teff

Deze opvolger van quinoa bevat heel wat calcium, ijzer en aminozuren. Deze kleine zaadjes zijn afkomstig uit Ethiopië, en kunnen gebruikt worden in heel wat bereidingen, zoals pizzadeeg en wafels.

Zeewier

In Azië gebruiken ze al eeuwenlang zeewier in de keuken, maar nu pas wordt het opgepikt door het westen. Nochtans is voedzaam, bevat veel vitamine C en zit propvol calcium. De New York Times noemde het zelfs al «mirakelvoedsel». Bovendien kunnen vleesliefhebbers zeewier ook smaken, sommige types proeven namelijk naar krokant gebakken spek.

Flickr / K. Hawkins