Bologna beloont duurzame verplaatsingen

De Italiaanse stad Bologna zet toeristen en bewoners aan om zich op een duurzame manier te verplaatsen. Fietsen, wandelen, de bus nemen... het levert punten op die je kan omzetten in gratis consumpties.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 1 min.

'Bella Mossa'

Marco Amadori, een stadsplanner uit Bologna, kwam met het idee in 2017. Hij doopte het project 'Bella Mossa', Italiaans voor 'Goed Gedaan'. "Voor het eerst zijn we erin geslaagd om iedereen te betrekken. Het gaat niet om de afstand van je verplaatsing, maar om de verplaatsing op zich. Ook korte afstanden zijn belangrijk", zo vertelde hij aan BBC.

Hoe werkt het?

'Bella Mossa' is een app die je op je smartphone kan downloaden. Je registreert je verplaatsing, bijvoorbeeld per fiets of te voet. De ingebouwde GPS controleert vervolgens of je niet vals speelt. Na afloop zie je hoeveel CO2 je bespaard hebt. Per dag kan je maximum vier verplaatsingen invoeren om ervoor te zorgen dat mensen ook op de lange termijn de app blijven gebruiken. Op dit moment is 'Bella Mossa' zes maanden per jaar beschikbaar, maar Amadori zou dat graag uitbreiden.

Beloningen

De beloningen vormen de drijfveer achter de app. Per verplaatsing verdien je punten, die je kan opsparen en omruilen voor beloningen. Een kop koffie, een glas bier, een ijsje of een cinematicket kan je gratis of met korting krijgen. Al meer dan honderd handelaren sloten zich aan bij het project.

News

meer News

Spotlight

meer Spotlight