Boris Johnson en co gaan derde stemronde in

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Conservatieve leden van het Britse Lagerhuis stemmen vanmiddag een derde keer over een opvolger voor de aftredende premier Theresa May. Boris Johnson lijkt gebeiteld voor de eindronde, maar wie het tegen hem zal opnemen is nog een vraagteken. Dominic Raab, de voormalige brexitminister die gisteren afviel, heeft zijn steun alvast toegezegd aan Johnson. Van de tien kandidaten voor het leiderschap van de Conservatieve partij blijven er intussen nog vijf over. Vorige week vielen drie kandidaten af, gisteren moest Dominic Raab zijn koffers pakken. Eén kandidaat, minister van Volksgezondheid Matt Hancock, gooide zelf de handdoek in de ring.

De 313 Conservatieve parlementsleden in het Lagerhuis brengen straks een derde keer hun stem uit. De kandidaat met het laagste aantal kiezers ligt eruit. Vooral minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid zit in de gevarenzone: hij had gisteren met 33 stemmen net genoeg in de race te blijven. Ook Rory Stewart, minister van Ontwikkelingszaken en de enige die niet voor een harde brexit pleit, moet opletten. Hij kreeg 37 stemmen achter zijn naam, al deed hij het daarmee wel een pak beter dan in de eerste ronde, toen hij er maar 19 kreeg. Nummers 2 en 3, minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt en milieuminister Michael Gove, staan op respectievelijk 46 en 41 stemmen en gaan wellicht door.

Tot nog toe komt niemand in de buurt van Boris Johnson, oud-minister van Buitenlandse Zaken en berucht brexiteer. Hij kreeg gisteren de steun van 126 collega's. Wellicht ziet hij dat aantal straks nog aandikken: Dominic Raab, de voormalige brexitminister die gisteren afviel, zei zijn steun al toe aan Johnson. Eerder deden twee andere afvallers dat ook al.

De stemming begint om 16 uur onze tijd en duurt nog tot 18 uur. De resultaten worden om 19 uur verwacht. De Conservatieven blijven stemmen tot er nog twee kandidaten overblijven, waarna de circa 160.000 leden van de partij het laatste woord krijgen. In de week van 22 juli weten we wie de nieuwe Britse premier wordt.

bron: Belga