Bpost levert vanaf nu bij de buren

Vanaf nu kan je je pakjes door bpost laten leveren bij de buren als je zelf niet thuis bent. Je kan ook een veilige plek in de buurt van het huis opgeven.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

De klant kan sinds gisteren via de website van bpost aangeven waar de postbode het pakje moet leveren wanneer er niemand thuis is. Er zijn verschillende opties. Zo kan dat bij een zelfgekozen buur binnen een straal van vijftig meter of op een veilige plaats in de buurt van het huis, bijvoorbeeld de carport. Andere opties zijn een afhaalpunt naar keuze, bijvoorbeeld een postkantoor of postpunt, of vanaf 2018 een pakjesautomaat.

Niet thuis

De invoering gebeurt gefaseerd, tegen eind maart 2018 kan iedereen in België zijn pakje op een zelfgekozen plaats ontvangen. Volgens bpost is zowat 14% van de thuisleveringen van pakjes niet van de eerste keer succesvol omdat er niemand thuis is. Zowel de klant als de webshops waren vragende partij voor meer flexibiliteit, klinkt het. De klant die niets wenst te wijzigen aan het huidige proces, hoeft geen voorkeur op te geven.

Het concept werd dit jaar getest in Roeselare, Seraing, Moeskroen en Turnhout. Andere pakjesdiensten leveren al langer het pakje bij de buren als niemand thuis is.

Bpost zet daarnaast ook steeds meer in op pakjesautomaten in stations en supermarkten. In heel België zijn er nu zo'n 150. Tegen eind 2018 moeten dat er 450 zijn. De pakjesautomaten dragen de naam ‘Cubee'.