Brand Notre-Dame: toren ingestort, volledige geraamte van dak staat in brand

door
Belga
Leestijd 1 min.

Heel het geraamte van het dak van de Notre-Dame staat in brand. Dat heeft een woordvoerder van de kathedraal gemeld. Op beelden is te zien hoe een van de torens is ingestort. "Alles is aan het branden. Het geraamte, dat dateert uit de 19e eeuw aan de ene kant en van de 13e eeuw aan de andere kant, daar zal niets van overblijven", aldus woordvoerder André Finot van de kathedraal. "Het wordt nu afwachten of het gewelf, dat de kathedraal beschermt, ook wordt getroffen."

Viceburgemeester Emmanuel Grégoire laat dan weer weten dat een van de torens van de kathedraal is ingestort. Hij spreekt van "enorme schade" en stelt dat reddingswerkers zoveel mogelijk kunstwerken proberen te redden. "De prioriteit is om de omgeving te beveiligen en de toeristen en de burgers te beschermen van het instortingsgevaar", klinkt het nog. Volgens BFMTV was de 93 meter hoge toren te hoog voor de brandweerlieden.

President Emmanuel Macron gaat naar de plaats van de brand, net als premier Édouard Philippe. Macron zou om 20.00 uur een toespraak houden over de nationale dialoog, maar die werd door de brand uitgesteld. "De Notre-Dame van Parijs staat in brand. De emotie van heel het land. Mijn gedachten zijn bij alle katholieken en alle Fransen. Zoals al mijn landgenoten ben ik triest om dit onderdeel van ons te zien branden", aldus Macron op Twitter.

bron: Belga