BREAKING. Avondklok en mondmaskers verplicht in provincie Antwerpen

Na de drastische verstrenging van de coronamaatregelen gaat de provincie Antwerpen nog een stap verder. Zo wordt een avondklok in de ganse provincie ingevoerd en zal je op publieke plaatsen een mondmasker moeten dragen.
door
koen.de.nef
Leestijd 2 min.

In de hele provincie Antwerpen worden extra strenge maatregelen genomen om het coronavirus in te dammen. Antwerpen kreunt momenteel het hardst onder het virus. Op een week tijd werden daar 914 nieuwe besmettingen geregistreerd, een stijging van 567 procent tegenover de week voordien. In het totaal werden in Antwerpen 10.197 besmettingen vastgesteld.

Gouverneur Cathy Berx kondigde de volgende maatregelen aan:

Avondklok

In de ganse provincie Antwerpen zal een avondklok van kracht zijn. Dat betekent dat iedereen binnen moet blijven tussen 23.30u en 6.00u. Uitzonderingen zijn noodzakelijke verplaatsingen zoals het werk of het ziekenhuis. Cafés en restaurants sluiten om 23.00u.

Overal mondmaskers

Iedereen die ouder is dan 12 jaar moet een mondmasker dragen op publiek domein en op plaatsen waar de afstandsregel van anderhalve meter niet gegarandeerd kan worden. Enkel tijdens het eten en drinken, en uiteraard in je eigen huis, mag het mondmasker af.

Horeca

In cafés en restaurants moet de fysieke afstand van anderhalve meter te allen tijde verzekerd zijn tenzij er een fysieke afscheiding tussen de gezelschappen staat. Iedereen moet zijn gegevens achterlaten voor contactonderzoek. Die worden vier weken bijgehouden. Het aantal mensen aan tafel wordt beperkt tot een strikt maximum tenzij het gaat om leden van hetzelfde gezin.

Markten

Net zoals bij het winkelen moet iedereen alleen naar de markt en mag een bezoek niet langer dan 30 minuten duren. Klanten mogen wél vergezeld zijn van een minderjarige of van een persoon die hulp nodig heeft.

Telewerk

Telewerk wordt verplicht, tenzij dit volstrekt onmogelijk is.

Evenementen

Alle evenementen en feesten zijn ten strengste verboden. Alle feestzalen sluiten.

Sport

Fitnesscentra worden gesloten. Individuele contactsporten zijn verboden. Ploegsporten zijn eveneens verboden voor sporters boven de 18 jaar.

De maatregelen gaan in van zodra het besluit gepubliceerd is, dat zou woensdag gebeuren, en gelden voor vier weken. Bart De Wever laat weten dat de maatregelen in Antwerpen "strikt worden gehandhaafd" en dat hij "de evolutie van de situatie nauw zal blijven opvolgen om eventuele bijkomende maatregelen te nemen indien die noodzakelijk zijn" en roept iedereen op om "de regels na te leven en zijn persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen."

News

meer News

Spotlight

meer Spotlight