Britse veiligheidsdienst waarschuwt burgers voor... spionage

Als je dacht dat het tijdperk van spionnen voorbij is, dan zit je goed fout. Het hoofd van de Britse veiligheidsdienst waarschuwt burgers immers voor mogelijke spionage door Rusland en China. Britten moeten net zo alert zijn voor buitenlandse spionnen als voor terrorisme, aldus MI5-baas Ken McCallum.

door
Redactie online
Leestijd 1 min.

De spionnen zijn volgens McCallum uit op het stelen van technologieën, het zaaien van verdeeldheid en het aanvallen van infrastructuren. Hij zegt dat mensen niet bang hoeven te zijn, maar wel alert moeten zijn.

Manipulatie

Volgens de Britse inlichtingendienst benaderden spionnen uit het buitenland zo’n 10.000 keer gewone burgers in het Verenigd Koninkrijk in een poging ze te manipuleren. Britse spionnen zeggen dat China en Rusland onder meer commercieel gevoelige gegevens en intellectuele eigendom willen stelen.

«We zien dat ontdekkingen van briljante universiteiten en onderzoekers worden gestolen of gekopieerd. We zien dat bedrijven worden uitgehold doordat ze het voordeel verliezen waar ze hard aan hebben gewerkt.» McCallum stelt dat iedereen hierdoor wordt getroffen. «Britse banen, Britse publieke diensten en de toekomst van Britten.»

Paranoïde

Chinese en Russische spionnen zouden ook pogingen hebben gedaan om verdeeldheid te zaaien en zich te bemoeien met de Britse politiek. De door McCallum benoemde acties worden al langer door de landen zelf ontkend. Peking en Moskou noemen het Westen paranoïde en zeggen zich niet te bemoeien met het buitenland.