Brussel rekent op 500 extra manschappen

De regering zet 300 agenten in voor de bescherming van de Brusselse scholen en 200 militairen voor de metro. Nog niet alle metrostations gaan vandaag opnieuw open.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

De Nationale Veiligheidsraad besloot om ondanks het aanhoudende terreurniveau 4 de scholen vandaag opnieuw te openen. Gisteren bleven ze dicht, zodat er voldoende tijd was om de extra beveiliging te regelen. Concreet roepen de Brusselse politiezones extra hulp in van de federale politie en lokale zones buiten het Hoofdstedelijk Gewest.

De Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) benadrukte dat de scholen nooit als een potentieel doelwit beschouwd werden door Ocad. De sluiting gebeurde echter uit voorzorg.

Stapsgewijs openen

De Brusselse metrostations gaan stapsgewijs opnieuw open. Morgen zijn dat 35 van de 69 stations, voornamelijk in het centrum. In de buitenwijken zal er dus nog geen metroverkeer zijn, meldt de MIVB. Vrijdag volgt een nieuwe evaluatie. Voor de bescherming van de metrostations schakelt de regering het leger in. De Brusselse vervoersmaatschappij doet daarnaast nog steeds beroep op private bewakingsagenten. Ook de spoorwegpolitie zal de komende dagen zijn maximale capaciteit inzetten. De militairen zullen voornamelijk een statische beschermingsopdracht uitvoeren aan de in- en uitgangen van de metrohaltes, in de stations zelf en eventueel ook op de perrons.